19 November, 2013

Blueberry (Billberry) Ricotta Muffins

Blueberry Ricotta Muffins

I'll never refuse a good muffin, especially a fruit studded one. Any time of the day, in the morning, after lunch, in the mid-afternoon. There's always a good excuse to have one.
I won't lie, though, and say my kids went crazy for these. They'll take into consideration only chocolate ones. But I keep telling them they have no idea what they're missing. The little man is the only copy cat in this house. Whatever I'm eating... he must have it. Whether it's peas or bread or a fruit muffin. I hope he won't lose this good habit as his sisters did.


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As far as I'm concerned, this is the most beautiful recipe for soft and cloud-light fruit muffins.
I find it especially suitable for berries - blueberries or billberries that I used this time, but also blackberries, raspberries, red currants etc. I guess it's because of ricotta. Whatever the reason, I keep coming back to this recipe.


Blueberry Ricotta Muffins


Blueberry Ricotta Muffins

* 300 g flour 
* 3 teaspoons baking powder
* 300 g ricotta cheese
* 4-6 TBspoons milk
* 200 g sugar 
* 3 eggs
* 100 ml sunflower oil 
* finely grated zest of 1 organic lemon
* 200 g blueberries 

Preheat the oven to 180°C (350F)
Line a muffin pan with paper cups.
Whisk or sift together the flour with the baking powder.
In a separate bowl, whisk together the ricotta cheese with sugar until creamy.
Add the finely grated lemon zest, the oil and the eggs and whisk shortly again.
Stir in the flour and add milk if the batter should result too dense (it depends a lot on the ricotta you have, if it's creamy and moist you may need a couple tablespoons of milk or none at all, but if it's a good quality ricotta it's usually denser and drier so you may need 4-6 tablespoons to get the right consistency).
Put the bowl with muffin batter in the fridge for 15 minutes.
Then stir in the blueberries very delicately and distribute the batter between the prepared muffin cups filling them up to 2/3.
Bake the muffins for 15-20 minutes or until a toothpick comes out dry.




Blueberry Ricotta Muffins


Muffin ai mirtilli e ricotta

* 300 g di farina 00
* 1 bustina di lievito per dolci
* 300 g di ricotta
* 4-6 cucchiai di latte
* 200 g di zucchero
* 3 uova
* 100 ml di olio di girasole
* scorza finemente grattugiata di 1 limone non trattato 
* 200 g di mirtilli

Accendete il forno a 180°C.
Foderate uno stampo per muffin con dei pirottini di carta.
Setacciate insieme la farina con il lievito.
In un altra ciotola mescolate la ricotta con lo zucchero usando una frusta a mano fino a renderla cremosa.
Unite la scorza di limone finemente grattugiata e le uova e mescolate sempre con una frusta a mano.
Aggiungete la farina e mescolate con un cucchiaio. Diluite se necessario con il latte per ottenere un composto non troppo denso, ma neanche troppo liquido (dipende molto dal tipo di ricotta che usate, a volte non serve proprio aggiungere il latte se la ricotta è umida e cremosa, ma può essere necessario aggiungere anche 4-6 cucchiai di latte se la ricotta è asciutta).
Trasferite la ciotola con il composto per i muffin nel frigo e lasciatelo riposare 15 minuti.
Aggiungete i mirtilli mescolando molto delicatamente per non romperli.
Riempite i stampini per i muffin fino a 2/3 di altezza.
Cuoceteli per 15-20 minuti facendo la prova con uno stuzzicadenti per vedere se sono cotti.


Blueberry Ricotta Muffins


Muffini s ricottom i borovnicama

* 300 g brašna

* 1 vrećica praška za pecivo
* 300 gricotte
* 4-6 žlica mlijeka
* 200 gšećera
* 3 jaja
* 100 ml ulja
* 1 neprskani limun (naribana korica)
* 200 g borovnica (ili drugog šumskog voća poput ribizli, malina, kupina)

Uključite pećnicu na 180°C.
Kalup za muffine obložite papirnim košaricama.
Pomiješajte i prosijte brašno s praškom za pecivo.
Pjenjačom izmiješajte ricottu sa šećerom dok ne postane kremasta.
Dodajte sitno naribanu koricu limuna, ulje i jaja.
Umiješajte brašno u smjesu miješajući drvenom žlicom. Dodajte mlijeko po potrebi dok ne dobijete srednje gusto tijesto (ovisit će dosta o ricotti koju imate, nekad je jako mekana i vlažna i treba manje ili nikako mlijeka, ako je čvršća i suha malo više).
Stavite posudu sa smjesom u hladnjak na 15 minuta.
Pažljivo i što kraće miješajući, umiješajte voće u smjesu, pa je rasporedite u kalup za muffine, napunite ih do 2/3.
Pecite muffine 15-20 minuta (provjerite čačkalicom jesu li pečeni).

Blueberry Ricotta Muffins

4 comments:

  1. Invece mio fratello fino ad ora non ha mai fatto assaggiare cioccolata alla cucciola, quindi per ora mangia solo muffin "bianche", di solito fatte dalla zia. E li mangia più che volentieri, devi vedere con che importanza si aggira per casa portandosi dietro la sua "totta" :-D
    Sembrano davvero soffici, perfetti per i bimbi. Dici che posso usare anche mirtilli congelati?

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    Replies
    1. Una volta che scoprono il cioccolato, è un disastro. Infatti, il piccolo ha 15 mesi, ed evito di dargliela.
      Direi che anche i mirtilli congelati vanno bene. senza scongelarli prima perché altrimenti rilasciano troppo succo

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  2. They look indeed very soft and delicious!

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  3. Ovi muffini mora da su mekani i sigurno jako ukusni, vjeruj mi da bi ih ovako na slici zagrizla !

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