You can’t have everything in life… or maybe you can?



Can you try and make your cake healthier – no butter or egg yolks - and still have a tasty, flavourful dessert? I say yes, my husband says no.
(this morning) “Can you pass me the cookies please?” “Sure, but, you know, I made this cake yesterday, no butter, no egg yolks, and I also used whole wheat flour.” “Oh, ok, why didn’t you say so?... Well... of course... it’s tasteless.”
Now, if I were a cat… never mind, try imagining those scenes from cartoons…
Contrary to what my husband says, and I hope you trust me and not him, this cake is moist, soft (really spongy), and flavorful. You can’t really feel strawberries, but still you know they are there. The raw cane sugar gives it wonderful colour and taste, and although I was afraid whole wheat flour would give it strange flavor, it didn’t happen. I might even try putting more of it next time, and less white flour.
What happened though, is that I used a bundt pan that wasn’t big enough to contain the whole batter, and I had enough to make 6 cupcakes, too. And there I had no doubt… actually, just one little doubt… the cream cheese topping, so yummy that my daughter only ate the strawberry and licked the topping leaving the poor little cupcake orphan of its creamy swirl. My doubt was whether to add some strawberry puree to the topping as well, and in the end decided not to, because I was afraid it would get really runny.
The cake itself, on the other hand can be served plain, sprinkled with some powdered sugar or with some strawberry sauce.



Whole wheat Strawberry Cake/Cupcakes

125 g whole wheat flour
125 g white cake flour
200 g strawberries (pureed)
100 g raw brown sugar
50 g white sugar
100 ml milk
6 TBspoons oil (sunflower, peanut or other)
1 TBspoon baking powder
3 egg whites

Put both flours, the sugars, and the baking powder in a mixing bowl and whisk them together.
Puree the washed, dried and hulled strawberries with an immersion blender and stir them into the dry mixture. Add the oil and the milk next, just stirring with a whisk until smooth.
Whip the egg whites until the soft peaks form and then carefully and delicately stir them into the batter.
Pour the batter into a greased and floured 24-26 cm round cake pan (10”) or into a muffin pan lined with paper cups.
Bake in the oven preheated to 180°C for 40 minutes (for the cake, 18-20 minutes for cupcakes).

For the 6 cupcakes I had, I used the following topping

50 g cream cheese (Philadelphia)
50 g powdered sugar (half white, half brown)
50 g whipping cream

Mix the cream cheese and the sugar with an electric mixer until creamy. Add the cream and continue whipping until firm. Fill a pastry bag and decorate the cupcakes adding half strawberry on top.



È un periodo che cerco di migliorare tutto quello che cucino per renderlo più salutare. Uso sempre di più le farine integrali (e non solo quella di grano, per esempio l’altro giorno ho fatto gli gnocchi di ricotta con la farina di quinoa, il pane lo faccio sempre con un misto di farine integrali – di grano, di segale, di avena), cerco di evitare il burro (e quando lo uso, è sempre quello con meno colesterolo, tranne quando lo ricevo in regalo, naturalmente). Tutto questo mi viene ripagato con queste parole: “Ah, hai fatto il dolce senza burro e senza tuorli… Certo, non sa di niente.” Se questa è gratitudine…
Comunque, voi, sono sicura, vi fidate più di me che di mio marito (che di dolci non sa niente), vero?
E io vi dico che, sia la torta che i cupcakes, sono buonissimi, soffici e saporiti. La torta vi consiglio a colazione o a merenda, e i dolcissimi cupcakes ogni volta che aprite il frigo.
Preparando la torta, è successo che ho deciso di cuocerla nello stampo per ciambella, che non era abbastanza grande da contenere tutto l’impasto, così, con l’impasto avanzato, ho preparato 6 cupcakes. E la crema era d’obbligo, naturalmente. E mentre mia figlia si è mangiata con gusto una fettina di torta, quando ha preso il cupcake in mano, si è leccata solo la crema.
Se volete fare solo i cupcakes, otterrete credo circa 24, e quindi vi servirà anche una maggiore quantità di crema.

Torta/Cupcakes integrali alle fragole

125 g farina integrale
125 g farina bianca 00
200 g fragole
100 g zucchero di canna integrale
50 g zucchero bianco
100 ml latte
6 cucchiai di olio (di girasole o arachidi)
1 bustina di lievito per dolci
3 albumi


In una grande ciotola mescolate con una frusta insieme le due farine, lo zucchero (di canna e bianco), e il lievito.
Lavate, asciugate e mondate le fragole. Frullatele e aggiungete al composto di farine e zucchero. Unite anche l’olio e il latte, mescolando sempre con una frusta a mano fino a ottenere un composto liscio e cremoso.
Montate gli albumi a neve ferma (non troppo) e aggiungeteli al impasto con movimenti delicati (usate la frusta o un cucchiaio di legno).
Versate l’impasto in una tortiera da 24-26 cm imburrata e infarinata oppure nella teglia per i muffin rivestita da pirottini di carta.
Infornate a 180°C per circa 40 minuti (per la torta) / 20 minuti (per i cupcakes).

Per decorare i miei 6 dolcetti ho preparato questa crema:

50 g di formaggio cremoso (Philadelphia)
50 g zucchero a velo (metà bianco, metà di canna)
50 g panna fresca

Mescolate il formaggio con lo zucchero a velo usando lo sbattitore elettrico, per renderlo cremoso. Aggiungete la panna e continuate a sbattere fino a ottenere una crema densa . Trasferitela in una tasca da pasticcere e decorate i dolcetti a piacere, aggiungendo anche una fragolina.



S muškarcima nikad na zelene grane... Prvo mi kaže da trebam kuhati zdravije zbog njegovog visokog tlaka i kolesterola, i ja se trudim svim silama - smanjim sol, smanjim na minimum maslac (uvijek kupujem onaj s manje kolesterola), izbacimo sireve, jaja, sve više koristim integralna brašna raznih vrsta. I sva sretna jutros mu kažem da sam ispekla kolač koji i on može jesti: bez maslaca i žumanjaka, s integralnim brašnom. On ga kuša, i onako izvrnuto procijedi "I vidi se, nema nikakvog okusa." Kad nije bilo k'o u onom vicu s burekom i jogurtom, kad mu ga nisam o glavu tresnula zajedno s tacnom.
No dobro, muškarci (barem ovaj moj) ne znaju ništa o kolačima, i točka.
Ja vam garantiram da je kolač odličan, nećete pasti u nesvjest, ali mekan je i sočan. Nerafinirani smeđi šećer mu daje poseban okus i boju (i u tijestu i u kremi). A osjećaj je da jedete meku, spužvastu pahulju.


Integralna torta/cupcakes s jagodama

125 g integralnog pšeničnog brašna
125 g bijelog pšeničnog brašna
200 g jagoda (smrvljenih u pire)
100 g smeđeg (nerafiniranog) šećera
50 g bijelog šećera
100 ml mlijeka
6 žlica ulja
1 vrećica praška za pecivo
3 bjeljanjka

Stavite u zdjelu obje vrste brašna, oba šećera i prašak za pecivo. Izmiješajte ručnom žicom da se sastojci pravilno rasporede.
Dodajte u suhu mješavinu pire od jagoda (jagode operite, odrežite im peteljke i smrvite ih štapnim mikserom), a zatim ulje i na kraju mlijeko. Miješajte ručnom žicom da dobijete glatku smjesu.
Umutite snijeg od bjeljanjaka pa ga pažljivo umiješajte u tijesto (ručnom žicom ili drvenom kuhačom).
Istresite tijesto u namašten i pobrašnjen kalup za torte promjera 24-26 cm /ili u kalup za muffine obložen papirnim korpicama, i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta (za kolač)/ 18-20 minuta za cupcakes.

*Ja sam tortu pekla u kalupu za vijenac, pa sam imala viška tijesta od kojeg sam napravila 6 kolačića i ukrasila ih kremom od:

50 g krem sira (Philadelphia)
50 g mljevenog šećera (pola smeđeg i pola bijelog)
50 g vrhnja za šlag

Umutite sir (sobne temperature) sa šećerom (samljela sam oba šećera skupa u mlinčiću za kavu). Dodajte vrhnje pa mutite dalje dok ne dobijete čvrstu smjesu. Stavite kremu u vrećicu za ukrašavanje i ukrasno našpricajte na vrh kolačića, dodajte i polovicu jagode. Od ove količine sam dobila dovoljno kreme za 6 kolačića. Ako pravite samo cupcakes trebat će vam više (od cijele količine se dobije oko 24 komada).

Kriške torte možete poslužiti uz jednostavni umak od jagoda: Smrvite jagode mikserom, dodajte šećera po ukusu, malo limunovog soka (i ako volite malo sitno naribane korice limuna), sve promiješajte i čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

Comments

  1. Sono bellissimi, e bellissima la torta.
    Anche io spesso "taglio" qualche ingrediente per rendere piu' salutare e meno calorico cio' che cucino, ma sai qual e' il segreto?
    Mai e poi mai dirlo al marito ;-)

    ReplyDelete
  2. * Grazie, il problema è che è stato proprio lui a chiedermi di cucinare in questo modo (per i suoi problemi di salute :)))) e poi si lamenta.

    ReplyDelete
  3. Ho l'impressione che il tuo maritino andrebbe a braccetto con il mio babbo! Fortuna invece che l'uomo di casa accetta di tutto con entusiasmo perchè se ce una cosa a cui non so resistere è stravolgere di tutto in cucina!
    Comunque, se la dolce metà proprio fa fatica con quella torta (per non parlare dei cupcakes) io mi sacrifico molto volentieri :D

    P.S. concordo con Stefania, non svelargli i trucchetti del mestiere ;)

    ReplyDelete
  4. Si si io mi fido di te altrochè, guarda che roba...i cupcakes poi sono uno spettacolo!!!! Fortunatamente da me invece la dolce metà DEVE stare a dieta quindi non osa proferire verbo sulle mie produzioni light. Stefania ha ragione, secondo me se non gli dici nulla manco se ne accorge ;-)

    ReplyDelete
  5. * Sì, sì, Federica, direi che sono molto simili lui e il tuo babbo. Per i cupcakes mi sono già sacrificata io :)))
    * Grazie, elenuccia. Anche lui è a dieta, e infatti stamatina non aveva nemmeno guardato il dolce (convinto che era pieno di burro e chi sa quale altra cosa), finché non gli ho detto che poteva mangiarlo perché era più light dei biscotti.

    ReplyDelete
  6. io non sono abituata ad usare farine alternative eppure dovrei incominciare...buonissimi questi cupcakes! sono perfetti!

    ReplyDelete
  7. hehe, ma ovo nije problem samo sa muškarcima.. čujem ovakve izjave i od žena.. :/ ali ti se neizmjerno zahvaljujem na ovom receptu jer sam skroz sigurna da su ovi kolačići i više nego ukusni, rekla bi čak i ukusniji od običnih i probati ću ih vrlo ubrzo, čak možda u obliku štruce/kruha! :))... svi smo navikli na ovaj zapadnjački tipičan način prehrane gdje su uključeni rafinirani proizvodi tako da nije niti čudno da je ljudima teško naviknuti se i zavoljeti nešto što ne jedu od rođenja.. ipak, onaj tko drži do zdravlja (ne mislim na liniju i debljinu) će itekako voljeti ovakve kolačiće :)))

    ReplyDelete
  8. Wow Dajana...cute clicks with tempting recipe...Will def gonna try...thanx for sharing dear.

    ReplyDelete
  9. Ma daaaa! Šta još oni znaju o kolačima. Ja sam sigurna da bi mi se ovaj kolač dopao, nešto slično sam i sama par puta pravila, varijacije na temu integralno brašno, voćni pire umjesto maslaca. Super su ti kolačići.

    ReplyDelete
  10. They look quite moist and very beautiful!

    ReplyDelete
  11. simply wow..healthy and moist and spongy @ the same time with no butter and eggs...awesome dear..wil surely try this...pics looks so sppealing and bful..sure ur husband would hv loved it..canuse APF instead of cake flour and veggie oil if i dont hv sunflower oil

    ReplyDelete
  12. * Sanyukta Gour(Bayes), thanks, of course, you can use AP flour and any vegetable oil you normally use

    ReplyDelete
  13. These look wonderful - the cake and the cupcakes. I wager these are delicious. They certainly are beautiful. I hope you are having a wonderful day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  14. strepitosi questi cupcake!! sono d'accordo..mai dire i "tagli" che si fanno nelle ricette...semmai dopo...a torte finite!!:)) baci!

    ReplyDelete
  15. Ecco! mi sa che è periodo di muffin/cupcakes and more...;) Giusto ieri sera ho fatto dei tortini.
    Volevo invece soffermarmi circa quella crema...rimane bella soda una volta montata?
    grazie mille! :*

    ReplyDelete
  16. *Cincietta, sì, la crema è rimasta così come la vedi per due giorni, basta montarla a punto giusto. Ho usato la stessa crema anche per farcire le torte, è deliziosa.

    ReplyDelete
  17. Ja jako volim te "zdrave" stvari.. Ja bih rekla da su zdravije, ne toliko zdrave :)))). Nekako mi je okus integralnog brašna puniji i aromatičiji od bijelog..

    Hvala za krasnu ideju

    ReplyDelete
  18. Just popping back in to say hello and thank you for your visit to may blog. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  19. Volim sve sa integralnim,super je recept,i meni su ovakvi kolači odlični za uzinu deci.Ja im dam svakom po parce kolača i cedjeni sok za uzinu..i to mi je bolje od grickalica ili čokolade.

    ReplyDelete
  20. wow what a delicious cupcake.how perfectly baked and nice presentation
    btw first time here nice space u have.like to see ur new recipes..sure will come often.u r always welcome to my space too

    ReplyDelete
  21. Što god tvoj muž rekao meni je ovo odlično ! Volim kolačiće od zdravih sastojaka, a ovi sastojci su odlični i super iskombinirani. Posebno mi se sviđa i tvoja izvedba i slikice !

    ReplyDelete
  22. Hehehe, znam taj slučaj. I moj tri dana pase travu (jede salate), a onda ga nađem kak' si siroče peče šniclu :))
    Priznajem i ja da za kolače iz kojih je potpuno izbačeno sve nezdravo i rafinirano, moram biti raspoložena, iako ove cupcakes odlično izgledaju!

    ReplyDelete
  23. Činjenica je da muškarci i nisu baš ljubitelji zdrave hrane, za razliku od nas žena, tvoj recept mi se baš dopada, i obavezno ću ga isprobati... Pozdrav mila :)))

    ReplyDelete

Post a Comment

Hi, Welcome to my blog. I love hearing your feedback, so don't hesitate to say what you think, or ask any question, I'd be glad to help.

Benvenuti! Mi fa piacere che vi siete fermati qui. Se vi va, lasciatemi un commento, una domanda, o altro, li leggerò con piacere.

Hvala vam na posjeti. Volim pročitati vaše mišljenje, stoga je svaki dobronamjeran komentar dobro došao kao i pitanja i nedoumice. Trudit ću se odgovoriti svima.

Popular Posts