Caramel Pop Corn

Caramel Pop Corn

There's little to say about caramel pop corn. You either don't care or could eat tons.
I'm raising my hand with the second category, like every other time there's caramel anything being questioned. What can I do?
And with autumn rains and long lazy evenings just behind the door, a couch, a blanket, a film and a bucket of these (while everyone else is eating the plain, salted ones) is priceless.


Caramel Pop Corn


Caramel Pop Corn

* 1 bag of microwave popcorn (7-8 cups of pop corn)
* 100 g maple or agave syrup
* 100 g honey
* 150 g brown sugar
* 180 ml milk
* 30 g butter
* 1 teaspoon vanilla extract
* 1/4 teaspoon baking soda


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Put the maple syrup, honey, sugar, milk, vanilla extract and butter in a saucepan and cook on high for 15-20 minutes. Stirring often but not necessarily continuosly. The caramel is ready when it starts thickening and it turns caramel brown. Since the mixture is foaming a lot while being cooked it may be necessary to remove from heat for a moment to check the consistency and colour.
When it's ready, remove from heat and add the baking soda. The caramel will turn into thick foam. Pour it over the popcorn in a mixing bowl and stir to coat as well as you can. Don't worry if it doesn't look perfect, it will adjust later.
Drop the popcorn on a large baking tray and put in the oven preheated to 180°C for 8-10 minutes, taking out every 2 minutes to stir. Be careful not to let the caramel burn or it will turn bitter. Just in case it turns dark too soon, lower the temperature or bake shorter.
Let the pop corn dry completely outside the oven before storing them in a paper bag.



Caramel Pop Corn


Pop corn al caramello

* 1 bustina di pop corn per il forno a microonde (7-8 tazze di pop corn pronti)
* 100 g di sciroppo d'acero (o sciroppo d'agave)
* 100 g miele
*  150 g zucchero di canna
* 180 ml latte
* 30 g burro
* 1 cucchiaino di estratto di vaniglia
* 1/4 di cucchiaino di bicarbonato di sodio

Mescolate lo sciroppo d'acero con lo zucchero, il miele, il latte, l'estratto di vaniglia e il burro e fate cuocere a fuoco alto per circa 15-20 minuti. Deve assumere il color caramello e addensarsi. Non è necessario mescolare continuamente, ma comunque spesso. Visto che si crea molta schiuma può essere necessario togliere dal fuoco ogni tanto per verificare il colore e la densità.
Quando vi sembra pronto, togliete il caramello dal fuoco e aggiungete il bicarbonato. Il caramello diventerà al istante una massa schiumosa. Versatelo subito sopra i pop corni preparati precedentemente e sistemati in una ciotola. Mescolate velocemente per distribuire il caramello il meglio che potete. Il caramello si distribuirà meglio successivamente durante la cottura nel forno.
Stendete i pop corn su una teglia rivestita con la carta da forno e infornateli a 180°C per circa 8-10 minuti avendo cura di rimescolarli ogni 2 minuti. Se notate che il caramello inizia a scurirsi troppo presto abbassate la temperatura oppure accorciate il tempo di cottura.
Sfornate i pop corn e lasciateli raffreddare e asciugare completamente a temperatura ambiente prima di sistemarli in una busta di carta o mangiarli.


Caramel Pop Corn


Karamel kokice

* 1 vrećica kokica za pripremu u mikrovalnoj
* 100 g javorovog sirupa (ili agavinog sirupa)
* 100 g meda
*  150 g smeđeg šećera
* 180 ml mlijeka
* 30 g maslaca
* 1 žličica ekstrakta vanilije
* 1/4 žličice sode bikarbone

Pomiješajte javorov sirup, med, šećer, mlijeko, vaniliju i maslac i stavite kuhati na srednje jakoj vatri.
Nije potrebno miješati neprestano, ali često.
Kuhajte dok smjesa ne dobije boju karamela i osjetite dok je miješate da se počela zgušnjavati (15-20 minuta) - smjesa se dosta pjeni dok se kuha, pa možete na trenutak maknuti s vatre da splasne i provjerite gustoću i boju.
Maknite karamel s vatre i dodajte sodu bikarbonu. Dobro izmiješajte.
Smjesa će se jako zapjeniti i posvijetliti.
Uspite odmah karamel dok je još vruć u zdjelu s prethodno pripremljenim kokicama i promiješajte.
Ne brinite ako ne uspijete odmah dobro prekriti sve kokice to će popraviti kasnije u pećnici.
Istresite sad kokice na pleh obložen papirom za pečenje i raširite ih koliko možete.
Stavite kokice u pećnicu zagrijanu na 180°C, oko 8-10 minuta. Svake 2 minute otvorite i promiješajte. Pazite da karamel ne izgori jer će biti gorak - ako vidite da počinje tamniti ili smanjite temperaturu ili izvadite van ranije.
Ostavite kokice da se ohlade i prosuše na zraku.

* ova količina karamela je bila dovoljna za jednu vrećicu kokica (iz mikrovalne)- 7-8 šalica gotovih kokica
* ako kokice nisu posoljene dodajte malo morske soli u karamel

Comments

  1. Moram priznati da nisam baš često jela kokice u slatkoj varijanti, a ove karamelaste mi izgledaju taaakkooo dobroooo !!

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